In het Friese Nij Beets is de afgelopen periode hard gewerkt aan een kleurrijke mozaïekbank met een zeer opvallend ontwerp. De bank is nu geplaatst bij het nieuwe TOP: het Toeristisch Overstap Punt bij It Damshûs, het openluchtmuseum van Nij Beets. Een groep van 15 enthousiaste mensen uit Nij Beets heeft in wisselende samenstelling tijdens hun vrije uurtjes aan deze bank gewerkt.
Samen iets maken en kleur geven aan de omgeving
Elly Hoogeveen is initiatiefnemer en samen met Margriet Ledegang één van de drijvende krachten achter het project. Hoe is een en ander tot stand gekomen?
“Ik heb 20 jaar geleden al eens in Den Haag een mozaïekbank gezien. Het idee sprak mij toen al erg aan: het feit dat je samen iets maakt, bevordert hopelijk sociale cohesie. Iets wat mooi is, én eigen, geeft een buurt direct een ander aanzien en gevoel. Later werkte ik in Leeuwarden als maatschappelijk werker en heb ik daar geprobeerd iets dergelijks van de grond te krijgen. De praktijk bleek weerbarstig, maar nu in mijn eigen woonplaats de gelegenheid zich voordeed, heb ik dit idee als betrokkene bij It Damshûs geopperd.”
De gemeente Opsterland en de Van Teyen Fundatie bleken bereid om het plan te financieren, en zo kon het project deze zomer van start gaan.
Ontwerp met ambitie
Wat direct opvalt aan de bank, is het opvallende ontwerp. Aan de voorzijde is een oog te zien, dat op een bijzondere manier een optische illusie creëert. Een letterlijke trompe l'oeuil. Heeft het ontwerp iets met Nij Beets te maken? “Ja en nee”, geeft Elly aan. “Er is bewust gekozen voor een ontwerp van een Nij Beetster kunstenaar, Paul Roorda. Belangrijke invloeden in zijn werk zijn Jugendstil en Art Nouveau. Dit is met name terug te zien in de florale ranken en motieven aan de achterzijde van de bank.
Er is wel nagedacht of de bank een lokaal karakter moest krijgen. Maar de ambitie van de bank gaat Nij Beets te buiten. Elly vertelt: ”Er zijn allerlei manieren van naar de werkelijkheid kijken. Voor de toekomst is het wel heel belangrijk dat we ook oog hebben voor verschillende perspectieven. Dat is belangrijk voor Nij Beets, maar ook voor de samenleving als geheel.”
Geef ruimte aan jullie verhaal
Iedere bank, stoel of ander object vertelt weer een eigen verhaal. Ben je ook op zoek naar een verbindende manier om het verhaal van jouw buurt, woonplaats of instelling te vertellen en kracht bij te zetten? Informeer gerust vrijblijvend naar de mogelijkheden.