Ieder mozaïekproject heeft zijn eigen verhaal. Maar het verhaal van de mozaïekbank in Moelingen verdient het zeker om te worden verteld.
Over Jacqueline
Jacqueline van der Veer (Amersfoort, 1959) maakt vanuit haar atelier aan huis in Moelingen prachtige sculpturen in brons. Door middel van een bijzondere ruil met luc4me kwam ze in het bezit van een betonnen bank. “Ik bedacht dat het leuker zou zijn als de bank voor het huis zou komen te staan, zodat iedereen ervan kan genieten.”
Aan de slag
Ze trad in overleg met de gemeente en het Kunstpodium, die het idee enthousiast oppakten. Er werd een betonnen plaat geregeld, waarop de bank veilig kon komen te staan. Kunstenares Ingrid Briers maakte een kleurrijk ontwerp dat hoop en vrede uitstraalt, maar waar ook symboliek van de Eerste Wereldoorlog is in verwerkt, zoals de klaproos. Voor de benodigde vorstbestendige steentjes, geleverd door luc4me, werd aanvullend budget gezocht en gevonden.
Van iedereen, voor iedereen
In goed overleg met de scholen droegen meer dan 300 kinderen uit de streek, van de Vlaamse, Waalse en Nederlandse gemeenschap van net over de grens, hun steentje bij. De kinderen bewerkten vooral de grotere, effen oppervlakken. Voor het invullen van de verfijnde, kleinere motieven werkten Jacqueline en Ingrid nauw samen.
“Door de bank genomen willen we allemaal vrede”.
De bank is op tijd gereed voor een gedenkwaardig moment. Op 11 november a.s. is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog werd beëindigd. Moelingen, dichtbij de Duitse grens, was een van de eerste dorpen die destijds werden binnengevallen. In die periode zijn er gruwelijke dingen voorgevallen in de streek. Burgemeester Huub Broers van de gemeente Voeren wijdde prachtige woorden aan dit bijzondere project. Lokale dichter Erwin Pasmans heeft een gedicht gemaakt dat tijdens de herdenking zal worden voorgedragen.
Organische totstandkoming
Jacqueline is er zelf nog steeds verbaasd over hoe alle omstandigheden er uiteindelijk voor zorgden dat het project zich op deze manier, dit moment én met dit thema heeft ontwikkeld. “Ik realiseer mij nu pas hoe bijzonder het is dat deze historische plek nu wordt gemarkeerd door een object waar vertegenwoordigers uit de hele gemeenschap aan hebben bijgedragen.” Een unicum in de streek: niet eerder werkten kinderen uit zowel de Vlaamse als de Waalse taalgemeenschap aan één project samen. De officiële onthulling, tezamen met de lokale herdenking, markeert een bijzonder moment in de geschiedenis van Moelingen en de Voerstreek.
Mozaïek vertelt een uniek verhaal
Beton en mozaïek lenen zich uitstekend voor het creëren van een bijzondere gedenkplek. Een eigen mozaïek kan het visuele verhaal van een plek en zijn geschiedenis vertellen. Door samen te werken worden ook jonge mensen actief betrokken bij het behoud van lokaal erfgoed. Meer weten?
Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.