• Personaliseer banken
  • Op maat mogelijkheden
  • Persoonlijk advies
  • Transport mogelijkheden

Een herdenkingsmonument voor de Parnassia Groep

Op het terrein van Psychiatrisch Centrum Parnassia in Den Haag is op 27 december 2017 in het bijzijn van ongeveer 150 aanwezigen een bijzonder monument onthuld. Het monument is bedoeld ter nagedachtenis aan de Joodse patiënten en onderduikers van de Parnassia Groep in Den Haag. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn deze mensen uit twee psychiatrische centra in Den Haag weggevoerd en vermoord. Deze ziekenhuizen zijn al lange tijd onderdeel van de Parnassia Groep. Ook is er een tweede monument op de locatie Monsterseweg dat aansluit bij het concept en de vormgeving van het hoofdmonument.

img-6509

Multimediaal en interactief monument

Deze gedenkplaats werd door luc4me gerealiseerd aan de hand van een ontwerp van de Amsterdamse kunstenaar Merijn Bolink. Hij combineert in zijn werk verschillende disciplines, waaronder beeldhouwkunst, installatiekunst en tekenen. Het monument bij de Parnassia Groep bestaat uit verschillende elementen. De hoofdsculptuur is in glad beton gegoten. Eromheen zijn zes losse zitelementen geplaatst.

Thema: het terugdraaien van de tijd

Het monument vormt een tijdlijn, verbeeld als een lange, dubbelgevouwen plak die een kwartslag is gedraaid. Deze vorm geeft uitdrukking aan de wens de tijd terug te kunnen draaien en zo de verschrikkelijke gebeurtenissen in de oorlogsjaren ongedaan te maken. Op de kopse kanten van de sculptuur prijken prominent de woorden 'Vergeet' en 'Nooit'. In de flank zijn de jaartallen 1940-1945 zichtbaar. In het monument is ook een menorah, een Joodse kandelaar, verwerkt. Direct daarboven is een touchscreen waar een permanente video te zien is van zeven brandende kaarsen die na het opbranden worden vernieuwd.

 

Informatieve functie

Wie het scherm aanraakt, belandt in het digitale deel van het monument. Deze website vertelt het verhaal van de ruim 220 joden die in de winter van 1942/1943 in opdracht van het naziregime zijn gedeporteerd en vermoord. Het robuuste ontwerp wil vooral uitnodigen tot gebruik. Er kan en mag op worden gezeten, gefilosofeerd, geknuffeld en zelfs stiekem geklommen. Wie wil, krijgt ter plekke de gelegenheid om meer te weten te komen over de aanleiding voor het monument.

Voor luc4me en Riboton is het een grote eer dat we hebben mogen bijdragen aan de realisatie van deze waardevolle gedenkplaats. We hopen dat er veelvuldig gebruik zal worden gemaakt van deze plek om de slachtoffers en deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis te te gedenken.

Meer informatie 

WhatsApp meVraag het mij

TE KOOP!

Dit bloemenbankje geeft direct kleur aan de omgeving. Het design is ontworpen door Tibor Kucuksen; een talentvolle jonge kunstenaar waar wij sinds kort mee samenwerken. Dit bankje zonder leuningen is een praktische zitplek waar mensen kunnen rusten, genieten van het uitzicht of gewoon even zitten. Dit bankje verdient bijvoorbeeld een plek in een park, bij een bloemenhandel of veiling.

Neem contact met ons op voor meer informatie.