Op het Mandelaplein in Den Haag gingen kinderen en jongeren samen met kunstenaar Hasan Sahin aan de slag met het mozaïeken van 3 banken. Een ideale gelegenheid voor jongeren om hun talenten te ontplooien en te leren om samen te werken met anderen. We vertellen je er graag meer over, want ieder project heeft een uniek verhaal.
Het initiatief
Hoe is het idee voor de mozaïekbank ontstaan? Hasan Sahin is kunstenaar en voorzitter van de Stichting Turkse Kultuur en Kunst (STKK). Hier geeft hij al jaren wekelijks teken- en schilderlessen aan kinderen en jongeren. Binnen die groep ontdekte hij talenten, en talenten moet je de kans geven om zichzelf te kunnen ontwikkelen.
‘In samenwerking met buurthuis Mandelaplein werkten we al aan verschillende mozaïekprojecten. Dan ging het vooral om kleine objecten, zoals spiegels. We wilden nu echt iets bijzonders doen: een bank. Geen klassieke bank, maar iets bijzonders, iets anders, met meer karakter. Mozaïeken is een hele mooie kunstvorm. Dat waren de jongeren het met ons eens. Zo is het idee voor een mozaïekbank gezamenlijk ontstaan.’, aldus Hasan Sahin.
De keuze voor luc4me
Het was dus al snel duidelijk dat het volgende mozaïekproject meerdere banken moesten worden. De voormalig directrice van het buurthuis Mandelaplein volgde een mozaïekcursus en ging op zoek naar een geschikte bank. Al snel kwam ze bij luc4me uit. ‘Ze stuurde mij verschillende foto’s van de banken van luc4me. Ik dacht al snel: ja, dat is precies wat ik zoek. Anders en met karakter!’, aldus Hasan Sahin
Idee voor het mozaïekpatroon en uitwerking
Voordat de kinderen en jongeren met het mozaïeken aan de slag konden, moest er eerst een ontwerp worden gemaakt. Voor de eerste bank - met de afbeelding van Mandela - organiseerde het buurthuis een ideeënwedstrijd. ‘Veel volwassenen, jongeren en kinderen deden mee. We vormden een commissie en kozen verschillende tekeningen uit. Daarna heb ik de ideeën op papier gezet.’
‘
Voor de tweede bank - met de tekst ‘Mandelaplein’ aan de voorkant - werkten we samen met buurtschool de Springbok. Ik gaf eerst 2 weken een workshop aan groep 7 en 8. Daarna hebben de kinderen hun ideeën op papier gezet en samen besloten we wat we gingen doen. In totaal waren we 9 weken bezig om samen de mozaïeksteentjes op de bank te plakken.’
‘Voor de derde bank komen de ideeën ook van jongeren en kinderen in de buurt. Dit keer heb ik de mozaïeksteentjes samen met de kinderen en jongeren grotendeels in mijn atelier op de bank geplakt.’, aldus Hasan Sahin.
Een hele fijne samenwerking
De 3 banken die we bij luc4me kochten, stonden een tijd lang in een depot van de gemeente. Ik kon de banken hier niet bekijken. Maar zonder ze te zien en op te meten, kon ik ook niet beginnen. Daarom heb ik luc4me gebeld en gevraagd of ik bij de hen dezelfde banken mocht komen bekijken.’
‘Ik maakte een afspraak met Marcia voor een bezoek aan de fabriek. In de fabriek kreeg ik van Marcia een rondleiding en mocht ik de banken zien. Ik maakte in de fabriek de sjablonen en Marcia hielp mij daarbij. Ze was echt ontzettend gastvrij. Dat heb ik in het buurthuis aan al mijn collega’s laten weten. Zonder het bezoek aan luc4me, was het project een stuk moeizamer verlopen.’, aldus Hasan Sahin.
Geïnspireerd geraakt?
Een kunstproject als een mozaïekbank is een mooie manier om creatieve kinderen en jongeren binnen een wijk een kans te geven om hun talenten te ontplooien. Wil jij ook creatief aan de slag in jouw wijk, met je eigen bedrijf, op school of bij een andere instelling? Wij helpen je graag met het kiezen van een betonnen meubel en het bestellen van het mozaïek. Ook brengen we je, indien gewenst, in contact met kunstenaars die je kunnen helpen bij het project. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken!