• Personaliseer banken
  • Op maat mogelijkheden
  • Persoonlijk advies
  • Transport mogelijkheden

Ontmoetingsbank als blijvend geschenk aan de gemeenschap

Op initiatief van de Stichting Ontmoeten is er deze week op een bijzondere plek in de gemeente Heusden, de Voorste Venne in Drunen, een prachtige mozaïekbank geplaatst. De bank werd al eerder geplaatst bij het iconische voormalige Autotrongebouw, maar werd op 16 juli officieel overgedragen door de Stichting. Met het plaatsen van de bank komt er een symbolisch einde aan Stichting Ontmoeten in Heusden. Deze stichting was sinds 2010 actief en organiseerde ontmoetingen en activiteiten voor iedereen van ongeveer 45 jaar en ouder, die zich weleens eenzaam voelt. 

ontmoetenbankje42groot
ontwerp-zonder-titel-3

Ontstaan van Stichting Ontmoeten 

Patty de Wit, initiatiefnemer van Stichting Ontmoeten vertelt: “Als vrijwilliger bij de lokale omroep hoorde ik vaak dat met name oudere mensen, maar ook weleens jongere mensen van wie je het niet direct verwachtte, zich eenzaam voelden in onze gemeente. Voor deze problematiek was destijds nog niet veel aandacht.”

Bij één van de eerste activiteiten die Patty en andere vrijwilligers organiseerden, bleek dat de behoefte groot was. Daarom werden de activiteiten voortgezet, met onder meer eens in de maand koffie drinken op verschillende locaties in de gemeente. “Mensen lopen niet te koop met hun eenzaamheid, dus in het begin was het een behoorlijke uitdaging om mensen uit hun schulp te krijgen. Het was geweldig om te zien dat mensen zonder sociaal netwerk opbloeiden door deze laagdrempelige bijeenkomsten. Een enkeling werd zelfs vrijwilliger bij ons.” 

Afronding en overdracht van de activiteiten

Toch houdt de stichting op met bestaan. Het blijven bereiken van nieuwe, kwetsbare doelgroepen en het organiseren van de activiteiten vraagt veel tijd en energie. Initiatiefnemer Patty de Wit had eerder al aangegeven een stap terug te willen doen, en ook andere vrijwilligers stoppen om uiteenlopende redenen. Gelukkig worden een aantal activiteiten door andere organisaties in de gemeente overgenomen. Bovendien staat het thema eenzaamheid nu maatschappelijk veel meer op het netvlies van andere instanties. 

De stichting heeft overigens al die tijd kunnen functioneren zonder subsidie, door gulle giften van het lokale bedrijfsleven. Voor het resterende saldo van de Stichting werd daarom een goede bestemming gezocht. 

 

Een bijzonder passende bank voor een unieke locatie 

“Op meerdere plekken zie je tegenwoordig kleurrijke ontmoetingsbanken staan,” geeft Patty de Wit aan. Een dergelijke bank leek haar en de andere betrokkenen een goede, tastbare manier om blijvend uit te nodigen tot ontmoeting binnen de gemeente. Het mozaïek van de bank, in allerlei tinten blauw en andere kleuraccenten, past bovendien perfect bij de nostalgische architectuur van de Voorste Venne, een ontwerp van Anton Pieck. De bank werd voorzichtig op zijn plek getakeld op de binnenplaats en vormt daar nu een opvallend geheel met de omgeving. Niet alleen qua look, maar ook qua feel past de bank hier perfect: het gebouw is de thuisbasis voor tal van verenigingen en staat bekend als de “huiskamer voor iedereen.” 

Laat je inspireren

Luc4me wenst alle betrokkenen van de Stichting Ontmoeten en alle bewoners van Drunen en de gemeente Heusden heel veel plezier met deze blijvende ontmoetingsplek. Zoek je ook een tastbaar cadeau, aandenken en ontmoetingsplek voor jouw locatie, bedrijf of gemeente? Laat je inspireren door de mogelijkheden op de site of neem contact op met je eigen idee.
Wij denken graag met je mee. 

WhatsApp meVraag het mij

Te koop!

Dit kant-en-klare bankje geeft kleur aan elke buitenruimte en het mooie is… deze bloemen verwelken nooit! Dit bankje met uniek mozaïek, ontworpen door Tibor Kucuksen,  uitgevoerd door Pantar Amsterdam kan snel geleverd worden. Met dit bankje is jouw buitenruimte klaar voor de lente!

Neem gerust contact op bij interesse voor deze bank of om je eigen idee te bespreken.