• Personaliseer banken
  • Op maat mogelijkheden
  • Persoonlijk advies
  • Transport mogelijkheden

4 jaar luc4me, verrassend in beton

Beton is niet weg te denken als bouwmateriaal. Deze veelzijdige en duurzame grondstof zie je ook steeds vaker terug in straatmeubilair of andere objecten in de openbare ruimte. In veel gevallen gaat het hier om seriematige productie. Wie echter zoekt naar unieke en creatieve designelementen van beton, komt al snel luc4me tegen.

De creatieve schakel tussen idee en uitvoering

Luc4me is een initiatief van Marcia Bodt en produceert sinds 2014 betonnen stoelen, banken en designelementen op maat. Voor de realisatie van de objecten wordt nauw samengewerkt met Riboton, een producent van betonnen prefabelementen voor de bouw. Rino Bodt, de echtgenoot van Marcia, is de oprichter en directeur van Riboton. “Voor ons een ideale combinatie, en dat merken we ook aan het succes van luc4me. We versterken elkaar: ik ben organisatorisch en communicatief sterk. Rino en het team van Riboton zijn voor mij een ideale technische partner. Bij de realisatie van een creatief object, moet je een goed idee hebben van de wens van de opdrachtgever én de technische bagage om het mogelijk te maken.” Juist deze combinatie maakt dat luc4me zich kan specialiseren in creatief maatwerk op het gebied van beton. “Er is veel meer mogelijk dan mensen denken: niet alleen op het gebied van banken en stoelen, maar vooral ook qua objecten die nét even anders zijn. Ik probeer juist dit segment van de markt te bedienen.”  

Creatief maatwerk

In hoeverre verschilt creatief maatwerk, zoals voor luc4me, en maatwerk op het gebied van grotere prefabelementen van elkaar? “Bij het fabriceren van grotere elementen komt regelmatig veel creativiteit kijken,” vertelt Marcia, “ook bij Riboton is zeker niet al het werk rechttoe-rechtaan”. Voor het winkelcentrum Stadskwartier in Nieuwegein maakte Riboton betonnen kronen met een zeer opmerkelijke dragende constructie. De draagkracht speelt bij de kleinere objecten van luc4me een minder grote rol, maar verder is het vergelijkbaar. Iedere opdracht is uniek en wordt met aandacht en grote precisie uitgevoerd.

Luc4me heeft in eerste instantie voortgebouwd op het netwerk van Riboton, maar zeker niet alleen. “Heel vaak komen mooie opdrachten gewoon op mijn pad. Ik sta er zelf eigenlijk iedere keer weer van te kijken, wat er mogelijk is met beton en welke creatieve toepassingen je kunt bedenken. Ik krijg nu ook wat grotere opdrachten. Onlangs nog heb ik betonnen monument van 11 ton  mogen maken voor een opdrachtgever in Den Haag.” Marcia schrikt niet van een dergelijke opdracht. “Juist door de expertise en de mankracht die er bij Riboton is, durf ik met een gerust hart ook de grotere bestellingen én de meer ingewikkelde maatwerkvragen aan te nemen. Ik weet dat de vakmensen bij Riboton in principe alles kunnen maken. Dat geeft veel rust: ik kan klanten garanderen dat hun wens tot in de puntjes wordt gerealiseerd.”

Kritisch meedenken tijdens ontwerp en realisatie

Dat betekent overigens niet dat je als opdrachtgever in luc4me geen kritische gesprekspartner vindt. “In principe ga ik uit van: u vraagt, wij draaien, maar met een twist. Natuurlijk probeer ik altijd de wens van de klant te verwezenlijken. Maar wanneer ik denk dat het anders en mooier kan, dan zeg ik dat eerlijk. Ik wil ook achter het eindresultaat staan.” Marcia ziet de totstandkoming van een uniek object nadrukkelijk als een proces. “Ik neem ruim de tijd om de wensen van de klant te inventariseren. Daarbij is ook ruimte om de achtergrond van de opdracht te bespreken, zodat ik precies begrijp wat de opdrachtgever voor ogen heeft. Vervolgens ga ik met de mensen van Riboton om de tafel voor de uitwerking, en koppel ik hun ontwerp en adviezen weer terug.” Af en toe is het nodig om een aantal keer te schaven aan een ontwerp. Bij de technische uitwerking van complexe en omvangrijke objecten is direct contact met de vakmensen bij Riboton soms wenselijk. Luc4me neemt op dat moment meer de rol aan van projectbegeleider - de schakel tussen de opdrachtgever en de uitvoering die het eindresultaat bewaakt. “Deze rol ligt mij als geen ander. Ik kan goed luisteren en organiseren, en voor de technische realisatie kan ik vertrouwen op de vakmensen van Riboton. Met deze werkwijze bereiken we het gewenste eindresultaat voor de klant, waar we zelf ook trots op kunnen zijn.”

Synergie en verschil

Er zijn ook weleens projecten geweest waar zowel de expertise van Riboton als Luc4me een rol speelde. “Dat gebeurt inderdaad weleens. Soms wordt Luc4me gevraagd om een mooi zitmeubel te realiseren bij het opleveren van een project waar Riboton ook aan heeft bijgedragen. Ook ter gelegenheid van jubilea wordt er regelmatig een bank besteld. Beton leent zich bij uitstek voor het maken van een blijvend aandenken.” Luc4me slaat echter ook geheel eigen wegen in. “Regelmatig worden onze bloemen en banken geplaatst op maatschappelijke locaties, zoals op scholen en in speeltuinen. Vaak dragen bewoners en vrijwilligers letterlijk hun steentje bij aan de versiering in de vorm van mozaïek. Ik ben iedere keer weer blij verrast als ik zie dat onze producten worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden.”

Verwachtingen

Inmiddels is luc4me alweer vier jaar actief. Een mijlpaal: in die tijd is de organisatie uitgegroeid van een goed idee tot een allround partner op het gebied van creatieve betonnen elementen en maatwerk. Wat zijn de vooruitzichten voor de komende periode? “Beton is gewoon een mooi, duurzaam en eerlijk materiaal. De mogelijkheden zijn eindeloos. Beton kan altijd, of het nu om vrolijke versierde elementen op een schoolplein gaat, of juist om een respectvol herdenkingsmonument.   Ik werk nu ook regelmatig samen met kunstenaars om maatwerk te verzorgen. Dat is heel inspirerend. Bovendien vloeit uit het ene mooie project ook weer het andere voort.” Inmiddels heeft luc4me een eigen uitvalsbasis op de locatie van Riboton. “Daar heb ik wel naar uitgekeken.” geeft Marcia aan. ”Ik zit nu ook dicht op het vuur, maar luc4me was toe aan een eigen ruimte.” Opdrachtgevers kunnen ook, in overleg uiteraard, op de productielocatie een kijkje komen nemen tijdens de realisatie.  

Bekijk de informatie op luc4me.com voor een kleine indruk. Liever direct persoonlijk contact? Bel gerust, we vertellen je geheel vrijblijvend meer over de mogelijkheden.

WhatsApp meVraag het mij

Te koop!

Dit kant-en-klare bankje geeft kleur aan elke buitenruimte en het mooie is… deze bloemen verwelken nooit! Dit bankje met uniek mozaïek, ontworpen door Tibor Kucuksen,  uitgevoerd door Pantar Amsterdam kan snel geleverd worden. Met dit bankje is jouw buitenruimte klaar voor de lente!

Neem gerust contact op bij interesse voor deze bank of om je eigen idee te bespreken.