• Personaliseer banken
  • Op maat mogelijkheden
  • Persoonlijk advies
  • Transport mogelijkheden

Prachtig verbindend project: ‘Heel Haarlemmerliede plakt’

29 september 2019 was het dan zover: de mozaïekbank in wat in 2018 nog Haarlemmerliede en Spaarnwoude heette, werd onthuld. Want de 500 inwoners tellende gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude is opgeheven. Het dorp Haarlemmerliede bestaat nog steeds onder deze naam. Het dorp en de omliggende dorpen maken nu deel uit van de gemeente Haarlemmermeer. En wat is nou de perfecte herinnering aan 155 jaar Haarlemmerliede? Juist: een betonnen bank versierd met typerende kenmerken van het dorp, zoals Hansje Brinker, de kerk, de suikersilo’s en het water van de Lie. 

dsc01684
dsc01695
dsc01703
dsc01718
dsc01708
dsc01722

Gevoel van verbinding

Initiatiefnemer van ‘Heel Haarlemmerliede plakt’ is Tonny Kortekaas, geboren en getogen in Haarlemmerliede. Zij wilde zorgen voor een gevoel van verbinding en een blijvende herinnering creëren, met als basis een hoop gezelligheid.

Toen ze de prachtige bank van het mozaïekproject in Vogelenzang van Mandy Hulsboschop Facebook voorbij zag komen, wist ze meteen dat dit het antwoord was. Want niet alleen de bank zelf, maar natuurlijk ook het maken ervan, zorgen voor een gevoel van verbinding en saamhorigheid. Ze nam contact op met Mandy, en kwam zo bij luc4me terecht.

We hebben prettig samengewerkt en zijn goed geadviseerd door Marcia van luc4me.

De voorbereidingen: ontwerpwedstrijd en mozaïek workshops

Nadat de gemeente subsidie toekende, organiseerde Tonny, samen met Agnes van Loon, een ontwerpwedstijd. Van de ingezonden ontwerpen maakte de cartoonist en dorpsbewoner Auke Herrema een definitief ontwerp.

Heel Haarlemmerliede ging vervolgens niet zomaar plakken. De inwoners bereidden zich eerst goed voor met mozaïek workshops - georganiseerd door Tonny en Agnes zelf. Hoe knip je de steentjes in de juiste vorm? Hoe kun je ze het beste opplakken? Bovendien leerden ze elkaar op deze manier ook beter kennen, voordat ze met het echte werk aan de slag gingen.

 

 

22.500 mozaïeksteentjes in 30 kleuren!

Nadat er om de bank een tent als werkplaats gebouwd was, werden er maar liefst 22.500 mozaïeksteentjes in 30 kleuren geplakt. Jong en oud droegen hun steentje bij, en voor de vele supporters uit zowel binnen als buiten het dorp, stond de koffie en thee klaar in de koffiehoek.

En het resultaat mag er wezen! Een prachtig monument, maar vooral: de ultieme ontmoetingsplek. Want wie wil nu niet even lekker bijkletsen op deze schitterende bank? Ben je nieuwsgierig geworden? Het kunstwerk is te bewonderen - en natuurlijk om op te zitten -  op de parkeerplaats naast de kerk van voormalig Haarlemmerliede.

Ook een bank voor jouw wijk/gemeente?

Wil je ook in jouw wijk of gemeente zorgen voor meer saamhorigheid? Wil je samen iets ondernemen, en tegelijkertijd een blijvende herinnering creëren? Of kan de buurt of een pleintje gewoon een vrolijke bank gebruiken? Neem dan gerust contact op met luc4me. Behalve dat je bij ons een betonnen bank met een mozaïekpakket kunt bestellen, kunnen we je ook bij elke stap helpen. Zo maken we er samen een geslaagd project van.

WhatsApp meVraag het mij

TE KOOP!

Dit bloemenbankje geeft direct kleur aan de omgeving. Het design is ontworpen door Tibor Kucuksen; een talentvolle jonge kunstenaar waar wij sinds kort mee samenwerken. Dit bankje zonder leuningen is een praktische zitplek waar mensen kunnen rusten, genieten van het uitzicht of gewoon even zitten. Dit bankje verdient bijvoorbeeld een plek in een park, bij een bloemenhandel of veiling.

Neem contact met ons op voor meer informatie.