• Personaliseer banken
  • Op maat mogelijkheden
  • Persoonlijk advies
  • Transport mogelijkheden

Ontmoetingsbank op initiatief van Alzheimer Nederland Gemeente Utrecht

Op 21 september is in het Griftpark een prachtige luc4me-bank onthuld op initiatief van Alzheimer Nederland Gemeente Utrecht (ANGU). De bank is onderdeel van een bredere visie, namelijk het bevorderen van een dementievriendelijke gemeente.

photo-2021-09-21-16-38-55
img-3869
img-3863
photo-2021-09-21-16-37-42-2
img-3864
16
17
8
2
3
1
6

Dementievriendelijk: aandacht, bewustzijn en meedoen 

Een dementievriendelijke gemeente, wat houdt dat begrip precies in? Marianne Gloudi, initiatiefnemer van het project namens ANGU, vertelt: ”Dementievriendelijk worden én zijn is veelomvattend, maar de belangrijkste uitgangspunten zijn ervoor zorgen dat mensen met dementie niet vergeten worden, en dat zij zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in de samenleving. 

Daarvoor zijn meedenkende en meelevende medeburgers even belangrijk als instellingen en professionals. We helpen daarbij door trainingen aan te bieden aan allerlei beroepsgroepen. Daarnaast faciliteren we ook ontmoeting en contact. Een respectvolle bejegening is belangrijk. Emotie en gevoel komen bij mensen met dementie namelijk steeds meer op de voorgrond te staan.” 

Samenwerking met Hogeschool Utrecht en team luc4me

Al langere tijd heeft ANGU een samenwerking met de Hogeschool Utrecht. In de coronaperiode konden veel van de door de studenten uitgewerkte plannen niet doorgaan. Dat was erg jammer, te meer omdat de coronaperiode ook de thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers hard trof. De meeste activiteiten en bijeenkomsten konden niet doorgaan. 

Eén onderdeel, een idee van studente Anne Sikma, leek wel uitvoerbaar: het realiseren van een herkenbare ontmoetingsplek voor mensen met dementie. Er werd gezocht naar een manier om het idee te verwezenlijken op een duurzame manier. Uiteindelijk viel de keus op een betonnen bank: het model Sophey van luc4me. Myrthe van Heerwaarden, studente aan de HKU, maakte hiervoor meerdere ontwerpen. 

 

 

Het gekozen ontwerp bevat vanzelfsprekend het ‘vergeet-mij-nietje’ als symbool voor mensen met dementie. Bij de uitwerking van het ontwerp werd enthousiast medewerking verleend door bezoekers van het Odensehuis Andante, een inloophuis voor mensen met beginnende dementie. Het voorgestelde ontwerp werd door Ruud Kooger van KoogerKunst vertaald naar een mozaïekontwerp, dat door hem als basis is aangebracht op deze originele luc4me bank. 

Midden in de samenleving 

“Het mooie van dit project is dat het tot stand is gekomen in samenwerking met allerlei groepen: niet alleen ANGU als belangengroepering, maar ook mensen met dementie zelf, studenten en sponsoren,” geeft Marianne aan. In dat kader is het ook mooi dat het mozaïek via luc4me bij Pantar door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt - met heel veel ambacht, liefde en geduld - werd aangebracht. 

De uiteindelijke plek van de bank, de speeltuin in het Griftpark, is eveneens toepasselijk: “Enige jaren geleden was ons thema: ‘Jong en Oud’. Kinderen benaderen mensen met dementie op een open, onbevangen manier. Voor mensen met dementie is dat contact juist heel waardevol.” 

luc4me wenst alle betrokkenen en omwonenden veel plezier toe en ontmoeting voor jong en oud met deze mooie bank. Meer weten over het maken van een uniek betonnen meubel? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden.

 

WhatsApp meVraag het mij

TE KOOP!

Dit bloemenbankje geeft direct kleur aan de omgeving. Het design is ontworpen door Tibor Kucuksen; een talentvolle jonge kunstenaar waar wij sinds kort mee samenwerken. Dit bankje zonder leuningen is een praktische zitplek waar mensen kunnen rusten, genieten van het uitzicht of gewoon even zitten. Dit bankje verdient bijvoorbeeld een plek in een park, bij een bloemenhandel of veiling.

Neem contact met ons op voor meer informatie.