• Personaliseer banken
  • Op maat mogelijkheden
  • Persoonlijk advies
  • Transport mogelijkheden

Een kijkje achter de schermen: Betonnen meubels maken doen we zo!

Betonnen meubels maken: het proces bij luc4me in stappen!

Hoe een stoel in elkaar gezet wordt, dat weet je vast wel! Maar heb je je ook wel eens afgevraagd hoe een betonnen meubel, zoals de banken bij luc4me gemaakt worden? In dit blogbericht nemen we je mee achter de schermen en laten we je stap voor stap zien hoe wij betonnen meubels maken. Van het maken van de vorm van banken tot en met het uitharden, lees hieronder mee hoe wij betonnen meubels maken! Lees hieronder snel verder!

Stap 1: Maken van een mal voor de meubels

Misschien ken je het nog wel van vroeger: je duwde klei in een vormpje en vervolgens kon je het eruit duwen en klaar was het kunstwerk. Dit werkt eigenlijk hetzelfde met betonnen meubels, maar dan op groter niveau. Allereerst wordt de vorm gemaakt van hout. Dit is een enorm karwei, besef je maar eens dat elk naadje, gaatje of spleetje terug te zien is in bijvoorbeeld de betonnen bank. Het hout moet dus naadloos op elkaar aansluiten en de mal moet dé juiste vorm hebben. De mal/contra mal voor de meubels wordt ook wel ‘de bekisting’ genoemd. Als de bekisting uiteindelijk klaar is, maken we ons klaar voor de volgende stap.

Stap 2: De bekisting vullen met beton!

Dit is een stap die, hoe vaak we het ook hebben gezien, een lust blijft om naar te kijken. Een betonkubel of betonsilo is een vat die verse beton naar de stortplek brengt. Vervolgens wordt er gelijkmatig beton gegoten in de mal, waarbij de beton met de juiste samenstelling en temperatuur langzaam de gehele bekisting vult. Dit noemen we zelfverdichtend beton.  Als de bekisting tot aan de rand gevuld is, kan het uitharden van de beton beginnen! Na 24 tot 48 uur kunnen we het meubelstuk ontkisten en verplaatsten naar een opslaghal waar deze verder kan uitharden. 

We hebben je in stap 1 al uitgelegd dat het maken van de bekisting een precisie taakje is. Daarom willen we de uniek ontworpen bekisting dan ook bewaren voor bijvoorbeeld een volgende Sophey. Hierdoor is het enorm belangrijk dat er gebruik gemaakt wordt van speciale ontkisting methodes. Ontkisten is simpelweg het verwijderen van de bekisting, zodat alleen het uitgeharde beton overblijft. 

Stap 3: Geduldig wachten tot de beton is uitgehard

Nu is het wachten geblazen tot de beton is uitgehard. Hoe dit precies in werking gaat? Eigenlijk is beton een mengsel van verschillende soorten grind en zand, met precies de juiste hoeveelheden en samenstellingen. Samen zorgen zij voor een steenachtig en vooral duurzaam resultaat. Het uitharden wordt gerealiseerd door juiste hoeveelheden water toe te voegen aan het mengsel. Ook dit is een precisie werk, want teveel water kan weer de beton zwakker maken. Daarnaast is het ook van groot belang dat we de omgevingstemperatuur in de gaten houden en de gevulde bekisting met rust laten.

Na zo’n dertig dagen wachten,  kan het betonnen meubel uniek gemaakt worden met bijvoorbeeld mozaïek of een gaaf graffitikunstwerk. Voorbeelden van een betonnen meubel met graffiti kun je bekijken enkele projecten van luc4me!

WhatsApp meVraag het mij

TE KOOP!

Dit bloemenbankje geeft direct kleur aan de omgeving. Het design is ontworpen door Tibor Kucuksen; een talentvolle jonge kunstenaar waar wij sinds kort mee samenwerken. Dit bankje zonder leuningen is een praktische zitplek waar mensen kunnen rusten, genieten van het uitzicht of gewoon even zitten. Dit bankje verdient bijvoorbeeld een plek in een park, bij een bloemenhandel of veiling.

Neem contact met ons op voor meer informatie.