• Personaliseer banken
  • Op maat mogelijkheden
  • Persoonlijk advies
  • Transport mogelijkheden

Een kijkje achter de schermen: Betonnen meubels maken doen we zo!

Betonnen meubels maken: het proces bij luc4me in stappen!

Hoe een stoel in elkaar gezet wordt, dat weet je vast wel! Maar heb je je ook wel eens afgevraagd hoe een betonnen meubel, zoals de banken bij luc4me gemaakt worden? In dit blogbericht nemen we je mee achter de schermen en laten we je stap voor stap zien hoe wij betonnen meubels maken. Van het maken van de vorm van banken tot en met het uitharden, lees hieronder mee hoe wij betonnen meubels maken! Lees hieronder snel verder!

Stap 1: Maken van een mal voor de meubels

Misschien ken je het nog wel van vroeger: je duwde klei in een vormpje en vervolgens kon je het eruit duwen en klaar was het kunstwerk. Dit werkt eigenlijk hetzelfde met betonnen meubels, maar dan op groter niveau. Allereerst wordt de vorm gemaakt van hout. Dit is een enorm karwei, besef je maar eens dat elk naadje, gaatje of spleetje terug te zien is in bijvoorbeeld de betonnen bank. Het hout moet dus naadloos op elkaar aansluiten en de mal moet dé juiste vorm hebben. De mal/contra mal voor de meubels wordt ook wel ‘de bekisting’ genoemd. Als de bekisting uiteindelijk klaar is, maken we ons klaar voor de volgende stap.

Stap 2: De bekisting vullen met beton!

Dit is een stap die, hoe vaak we het ook hebben gezien, een lust blijft om naar te kijken. Een betonkubel of betonsilo is een vat die verse beton naar de stortplek brengt. Vervolgens wordt er gelijkmatig beton gegoten in de mal, waarbij de beton met de juiste samenstelling en temperatuur langzaam de gehele bekisting vult. Dit noemen we zelfverdichtend beton.  Als de bekisting tot aan de rand gevuld is, kan het uitharden van de beton beginnen! Na 24 tot 48 uur kunnen we het meubelstuk ontkisten en verplaatsten naar een opslaghal waar deze verder kan uitharden. 

We hebben je in stap 1 al uitgelegd dat het maken van de bekisting een precisie taakje is. Daarom willen we de uniek ontworpen bekisting dan ook bewaren voor bijvoorbeeld een volgende Sophey. Hierdoor is het enorm belangrijk dat er gebruik gemaakt wordt van speciale ontkisting methodes. Ontkisten is simpelweg het verwijderen van de bekisting, zodat alleen het uitgeharde beton overblijft. 

Stap 3: Geduldig wachten tot de beton is uitgehard

Nu is het wachten geblazen tot de beton is uitgehard. Hoe dit precies in werking gaat? Eigenlijk is beton een mengsel van verschillende soorten grind en zand, met precies de juiste hoeveelheden en samenstellingen. Samen zorgen zij voor een steenachtig en vooral duurzaam resultaat. Het uitharden wordt gerealiseerd door juiste hoeveelheden water toe te voegen aan het mengsel. Ook dit is een precisie werk, want teveel water kan weer de beton zwakker maken. Daarnaast is het ook van groot belang dat we de omgevingstemperatuur in de gaten houden en de gevulde bekisting met rust laten.

Na zo’n dertig dagen wachten,  kan het betonnen meubel uniek gemaakt worden met bijvoorbeeld mozaïek of een gaaf graffitikunstwerk. Voorbeelden van een betonnen meubel met graffiti kun je bekijken enkele projecten van luc4me!

Lees verder

Op een mozaïekbank zit je samen!

Op een mozaïekbank zit je samen!

De zomer is begonnen. We leven met zijn allen weer volop buiten en trekken er ook weer lekker op uit. Ook als ik vrij ben, houd ik mijn ogen natuurlijk open als ik een mooie plek bezoek. Of dat nu voor vakantie is of gewoon een dagje weg. Onwillekeurig vallen mij altijd de bankjes op, in alle soorten, maten en materialen. Of het nu gaat om hout, metaal of beton met mozaïek, klassiek, modern of uniek in zijn soort: alles neem ik in mij op als inspiratie.

Lees meer »10 juni 2022
Beton: een manier om jezelf letterlijk in de markt te zetten

Beton: een manier om jezelf letterlijk in de markt te zetten

Heb je ook zo genoten van het prachtige weer in de afgelopen weken? Wat deze lente extra bijzonder maakt, is dat we voor het eerst in twee jaar ook zonder restricties kunnen genieten van het seizoen. Je merkt aan veel dingen dat we de schade aan het inhalen zijn met zijn allen. Gezellig drukke winkelstraten, evenementen en festivals, maar ook meer informele en zakelijke afspraken op locatie. Mooi dat het weer kan.

Lees meer » 6 mei 2022
Altijd doorgaan: het inspirerende voorbeeld van de horeca-ondernemer

Altijd doorgaan: het inspirerende voorbeeld van de horeca-ondernemer

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat corona haar intrede deed in Nederland. Voor heel veel ondernemers is dit een moeilijke periode geweest. Aan het begin van de coronatijd was het ook bij luc4me even heel stil. Dat doet uiteraard wel wat met je. Niet alleen als ondernemer, maar ook als mens. Je vraagt je af of de dingen weer aan zullen trekken en hoe de toekomst eruit gaat zien. Gelukkig was dit van voorbijgaande aard en zijn er alweer heel wat mooie projecten op mijn pad gekomen.

Lees meer » 2 februari 2022
WebshopNaar webshopWhatsApp meVraag het mij