• Personaliseer banken
  • Op maat mogelijkheden
  • Persoonlijk advies
  • Transport mogelijkheden

Regenboogbank aan de Bierkade in Alkmaar

Aan de Bierkade in Alkmaar is op 17 december een uitnodigende Regenboogbank onthuld. De bank is een geschenk aan de LHBTI-gemeenschap in de stad, maar uiteraard bedoeld als ontmoetingsplek voor iedereen. Wethouder Elly Konijn en Joop Schermer, voorzitter van COC Noord-Holland Noord, onthulden de bank in het bijzijn van belangstellenden en genodigden. Het ontwerp voor het mozaïek op deze luc4me-bank, en het mozaïek zelf, werd verzorgd door kunstenaar Anne-Mieke Scheeper.

whatsapp-image-2021-12-22-at-155821-4
whatsapp-image-2021-12-22-at-155821-5
whatsapp-image-2021-12-22-at-155822-1
whatsapp-image-2021-12-22-at-155822
whatsapp-image-2021-12-22-at-155821-3
whatsapp-image-2021-12-22-at-155821-2
whatsapp-image-2021-12-17-at-163142

Speciale gelegenheid op een passende locatie 

Er zijn meerdere aanleidingen voor het plaatsen van de bank en voor de gekozen locatie. Dit jaar vierde het COC NHN haar 40-jarige bestaan. Daarnaast is het dit jaar alweer 20 jaar geleden dat het burgerlijk huwelijk werd opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht. Onder de aanwezigen was daarom ook een echtpaar dat destijds als een van de eersten onder de nieuwe wet is getrouwd. De keuze voor de Bierkade is niet toevallig: de COC was hier langere tijd gevestigd. Bovendien vormt de Bierkade normaal gesproken ook het startpunt voor de parade van de Alkmaar Pride. 

Ontwerp en uitvoering 

Hoe kwam het ontwerp tot stand? “De regenboog was gezien de aanleiding een wens en een gegeven”, geeft Anne-Mieke Scheeper aan. Ze koos ervoor om aan de voorzijde de traditionele regenboog tot zijn recht te laten komen, maar heeft de kleuren aan de achterzijde los van elkaar laten uitwaaieren, waardoor er een speels effect ontstaat. Een paar keer heeft Anne-Mieke het ontwerp enigszins moeten aanpassen, omdat niet direct duidelijk was welk model het definitief zou worden. Uiteindelijk sluiten de ronde vormen van het gekozen model goed aan bij de rondingen van de regenboog. Anne-Mieke werkte maar liefst 10 weken in haar eentje aan de bank. “Het was best een klus om de ronde vormen met de kleine, ongelijke steentjes te bekleden. De bedoeling is natuurlijk wel dat de rondingen intact blijven en dat er geen scherpe randen aan zitten.” 

 

Het resultaat mag er zijn: de prachtig afgewerkte bank staat op een symbolische en centrale plek in de stad en laat duidelijk zien welke gedachte er achter de bank zit. We wensen de LHBTI-gemeenschap en alle omwonenden veel plezier met dit verbindende cadeau: een blijvende ontmoetingsplek. 

WhatsApp meVraag het mij

TE KOOP!

Dit bloemenbankje geeft direct kleur aan de omgeving. Het design is ontworpen door Tibor Kucuksen; een talentvolle jonge kunstenaar waar wij sinds kort mee samenwerken. Dit bankje zonder leuningen is een praktische zitplek waar mensen kunnen rusten, genieten van het uitzicht of gewoon even zitten. Dit bankje verdient bijvoorbeeld een plek in een park, bij een bloemenhandel of veiling.

Neem contact met ons op voor meer informatie.