• Personaliseer banken
  • Op maat mogelijkheden
  • Persoonlijk advies
  • Transport mogelijkheden

Herinneren in het groen: de coronaherdenkingsplekken in Druten en Wijchen

In de gemeenten Druten en Wijchen ontstond vanuit de gemeenteraad de wens om op een bijzondere en blijvende manier de coronaperiode te gedenken. Bewoners van alle leeftijden uit beide plaatsen werden uitgenodigd om mee te denken over het ontwerp van twee mozaïekbanken.

coronabank-2
coronabank-1
img-0153
img-0150

Druten en Wijchen in de coronaperiode 

Druten en Wijchen zijn twee zelfstandige gemeenten die in een samenwerkingsverband samen optrekken: de werkorganisatie Druten - Wijchen. In beide gemeenten sloeg corona vanaf maart 2020 hard toe. Er deden zich in deze gemeenten meer besmettingen, meer ziekenhuisopnames en ook meer overlijdens voor dan het landelijke gemiddelde. Dit heeft uiteraard diepe sporen nagelaten in de lokale gemeenschap. 

Mozaïek ontworpen door bewoners 

Tegen deze achtergrond ontstond het plan om in elke kern een blijvende gedenkplek in een groene omgeving te realiseren, in de vorm van een herinneringsboom en een plek om te zitten. Als zitplaats werd gekozen voor twee mozaïekbanken van het type Armstrong, voorzien van twee brede leuningen. Het mozaïekwerk werd ontworpen door inwoners, opgetekend door Koogerkunst en werd verzorgd door Pantar. Beide banken hebben een heel eigen karakter gekregen.

Symboliek in Wijchen

In Wijchen is het ontwerp gemaakt door een mevrouw die op een creatieve manier symboliek rondom de thema’s gedenken en corona met elkaar heeft verbonden. Zo zien we de samenwerking tussen mensen en zorgmedewerkers verbeeld, maar ook motieven zoals de duif en een beeld van het coronavirus zelf. De bank staat in het Oosterpark, langs de Meerdreef. 

 

Sprekende kleurtinten in Druten

In Druten is het ontwerp gemaakt door een meisje. Zij heeft een kleurrijke bank ontworpen, met sprekende kleuren en ronde vormen. De toepassing van mozaïeksteentjes in meerdere kleurtinten zorgt ervoor dat de bank bij iedere lichtinval weer een andere uitstraling krijgt. Deze bank staat in het park langs de Wilhelminastraat. 

 Op 14 februari, bijna twee jaar na het begin van de coronaperiode, zijn de banken op beide locaties onthuld. Wij hopen dat deze gedenkplaatsen de bewoners van Druten en Wijchen een waardevolle en blijvende ontmoetings- en gedenkplek bieden. 

Een mozaïekbank dient als zitplek in de openbare ruimte, maar kan daarnaast ook een bijzondere en blijvende boodschap uitstralen; ter herinnering of juist om iets te vieren. Meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken. 

 

 

WhatsApp meVraag het mij

TE KOOP!

Dit bloemenbankje geeft direct kleur aan de omgeving. Het design is ontworpen door Tibor Kucuksen; een talentvolle jonge kunstenaar waar wij sinds kort mee samenwerken. Dit bankje zonder leuningen is een praktische zitplek waar mensen kunnen rusten, genieten van het uitzicht of gewoon even zitten. Dit bankje verdient bijvoorbeeld een plek in een park, bij een bloemenhandel of veiling.

Neem contact met ons op voor meer informatie.