• Personaliseer banken
  • Op maat mogelijkheden
  • Persoonlijk advies
  • Transport mogelijkheden

Gemozaïekte vlinder ter herdenking aan de overleden kinderen in Nieuwkoop

Er is vaak weinig of zelfs geen aandacht voor overleden kinderen op een begraafplaats. Dat viel Daniëlle Stellenaar, inwoonster van Nieuwkoop in Zuid-Holland, op. Daarom startte zij een burgerinitiatief. Samen met de gemeente resulteerde dit in een prachtige gedenkplek voor overleden kinderen op de algemene begraafplaats in Nieuwkoop. Een kleurig gemozaïekte vlinder vormt nu de plek waar mensen stil kunnen staan bij al die kinderen die niet meer onder ons zijn.

14-whatsapp-image-2020-11-26-at-112933
d656630b-602d-4224-af59-e982c84e8434
e075dfe6-5820-402b-873b-5c7e50cdd902
e73e3f49-8a2a-431b-849c-09a8f1c98107
c17f9a0c-0579-436e-b2a9-7d0c1c0d148c

Daniëlle vertelt hoe deze gedenkplek tot stand is gekomen: “Ik heb de opleiding tot uitvaartbegeleidster gedaan. En tijdens de opleiding merkte ik al dat mijn hart bij kinderen ligt. Dus ik heb me daar wat verder in verdiept. Ik ging naar de begraafplaatsen in mijn eigen gemeente en deed onderzoek naar het aantal overleden kinderen.”

Er was nooit een plek voor deze kindjes

Vroeger mochten stil geboren kindjes niet gedoopt worden. En dus ook niet begraven worden op een kerkelijke begraafplaats. Deze kinderen werden dan vaak naamloos, zonder grafsteen of herkenning begraven. Naast dat het een plek is voor ouders met stil geboren kinderen is het ook een plek voor ouders die hun kind om wat voor reden en op welke leeftijd dan ook hebben verloren. En ook andere nabestaanden zoals broers en zussen, opa’s en oma’s zijn hier welkom om hun dierbare overledene te gedenken.

Een kleurijke vlinder voor de overleden kinderen

Daniëlle nam contact op met de gemeente om haar idee te bespreken. De gemeente stond er open voor, maar wilde eerst weten of er een breed draagvlak was onder de inwoners. Daarvoor deed Danielle vervolgens onderzoek door middel van een enquête. Daaruit bleek dat er wel degelijk een bredere behoefte was voor een gedenkplek.

 

Ze ging in gesprek met Marcia en samen kwamen ze op het idee om deze vlinder te plaatsen.  Het beton staat voor de harde realiteit van het verlies van een kind en het opnieuw vorm moeten geven aan je leven en je toekomst zonder dat zo geliefde en gemiste kind.

De vlindervorm en het kleurrijke ontwerp staat voor het zachte van de liefde voor een kind en het kind laten voortleven in herinneringen. Danielle: “Ik ben heel blij dat er nu een mooie gedenkplek is voor de overleden kinderen van Nieuwkoop.”

Op vrijdag 11 december 2020 heeft de wethouder van Nieuwkoop deze gedenkplek onthuld. In het licht van vele kaarsjes werden de overleden kinderen van Nieuwkoop voor het eerst officieel herdacht.

Heb jij net als Daniëlle ook een mooi idee voor jouw dorp of misschien wel je vereniging, sportclub, bedrijf of familie? Laat het ons weten! Wij denken graag met je mee. Of je nu zelf aan de slag wil gaan of juist de mozaïekexperts van Pantar wil inschakelen voor een mooi design. Het is allemaal mogelijk. Neem contact met ons op via het contactformulier.

WhatsApp meVraag het mij

TE KOOP!

Dit bloemenbankje geeft direct kleur aan de omgeving. Het design is ontworpen door Tibor Kucuksen; een talentvolle jonge kunstenaar waar wij sinds kort mee samenwerken. Dit bankje zonder leuningen is een praktische zitplek waar mensen kunnen rusten, genieten van het uitzicht of gewoon even zitten. Dit bankje verdient bijvoorbeeld een plek in een park, bij een bloemenhandel of veiling.

Neem contact met ons op voor meer informatie.